Rim je večni grad, grad u kom svaka ulica priča svoju priču, grad u kom osećaš istoriju gledajući u spomenike koji postoje već 2000 godina, grad koji te vraća vekovima unazad, grad zbog kog osetiš kulturološki šok koji nisi mogao osetiti ni u jednom drugom gradu. Sve ulice Rima su uvek žive, pune uličnih svirača i italijana koji neumorno dobacuju Ciao bella, slikara, akrobata, tezgi sa suvenirima. Rim ti ne dopušta da se opustiš i šetaš prazne glave, Rim te uvek iznenadi. U Rimu si uvek gladan, ili su makar oči gladne da probaju sve ukuse sladoleda, sve sireve, paste i pice. Rim ima i noćni život, ali na svoj osobeni način - Trastevere, boemska četvrt Rima koja nikad ne spava, prepuna kafica, barova, restorana. Ukoliko uđeš u Irish Pub, nećeš zateći kartu pića sa mnogo vrsti piva - već vina.

   Ovde, kao i u celoj Italiji, moraš probati kafu, ali usudi se da to odradiš na italijanski način, koji ne podrazumeva ispijanje kafe pola sata. Italijani imaju kratak ritual ispijanja kafe, koji sam ja nazvala jednominutni ritual. Šta sve stane u taj 1 minut? U taj jedan minut stane jedno dobar dan, naručivanje kafe, plaćanje, ispijanje kafe i jedno doviđenja. Italijani piju dosta kafe, ali u malim dozama, njima je jedan gutalj (espresso) dovoljan.
Ako Vas put nekad navede u Rim, a navešće Vas - jer svi putevi vode u Rim, budite spremni da osetite drugačiju energiju. Zauzeće posebno mesto u Vašem srcu i biće grad u koji ćete želeti da se vratite.